Het Spaarne Gasthuis met onder andere vestigingen in Haarlem en Hoofddorp laat weten als eerste ziekenhuis in Nederland met een 3D-voedselprinter te werken. “Daarmee kunnen we het verschil maken voor de patiënt.”
Moeilijk kunnen slikken. Gebonden zijn aan een vloeibaar dieet. Geen groenten lusten. De 3D-voedselprinter is aangeschaft om het eten tijdens ziek zijn iets prettiger te maken, zo meldt het Spaarne Gasthuis.
Broccoli als beertje
“Vooral voor onze oudere patiënten en jonge patiëntjes is dit apparaat een fijne uitvinding doordat je voeding in alle gewenste vormen kan printen. Voor kinderen ziet broccoli er een stuk aantrekkelijker uit in de vorm van bijvoorbeeld een beertje.”
Toegevoegd wordt dat het printen van voeding niet zo makkelijk is als het lijkt. Over het procedé: “De printer perst als het ware het voedsel uit een dunne naald van de cartridge. En terwijl het apparaat in verschillende richtlijnen beweegt, bouwt zich per laag een vorm op. Eén vormpje kost minimaal 10 minuten om te laten printen.”
Yves een van de medewerkers die zich bezighoudt met de printer is bezig de techniek onder de knie te krijgen. Hij zoekt samen met zijn collega’s uit welke voedingsmiddelen wel of niet werken. De printer bouwt het vormpje laag voor laag op. Yves: “Een proces dat patiënten, maar ook ik, heel leuk vinden om te zien.’’
Eetbeleving
De 3D-printer wordt gepresenteerd als een nieuwe aanwinst om de eetbeleving van de patient te bevorderen. Het Spaarne gasthuis beschikt daarnaast over een mobiele keuken waarmee de chef langs afdelingen rijdt en ter plaatse maaltijden voor patiënten bereidt. Ook dat draagt bij aan de eetbeleving.
Over de eetbeleving zegt Yves: “Met de 3D-voedselprinter kunnen we nog beter aansluiten op de wensen van de patiënt en zo de opname aangenamer maken. Als patiënten zien hoe de printer werkt, wekt dat veel interesse op. Mensen zijn nieuwsgierig wat de structuur is en hoe het smaakt. Ik vind het mooi om te zien dat de printer afleiding geeft en het eten tijdens ziek zijn weer leuk maakt.’’