eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

73% vegetarisch: hoe doe je dat?

Ziekenhuis Alkmaar

Het aandeel vegetarische componenten ligt in het ziekenhuis van Alkmaar bij de patiëntenvoeding op 73 procent. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Deelnemers aan de excursie van WijGastvrij (20 september) kregen het antwoord.

De introductie van vegetarische componenten bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder had veel voeten in de aarde. Sterker nog: het was een strijd. “Op een gegeven moment explodeerde de boel”, vertelde Marco van Stenis (teamleider F&B) aan de deelnemers aan de excursie van WijGastvrij op 20 september.

Het Kijkje in de Keuken vond plaats in de vesting te Alkmaar. De ‘explosie’ was een gevolg van de weerstand die de plannen van Van Stenis en zijn team opriepen bij de medewerkers van het ziekenhuis. Toch vonden de plannen doorgang. Daarover: “Het is een kwestie van vasthouden aan je plan en je visie, niet wijken. Tegenstanders worden dan uiteindelijk medestanders.”

Tal van proeverijen vonden plaats. Uiteraard ook voor de koks. Zij waren kritisch over wat er in de markt te koop was op het gebied van vega en zijn gaan zoeken naar basisproducten die zij zelf konden bewerken tot producten waar ze achter staan.

Gerechten werden aangepast, verfijnd en verbeterd. Men koos voor een slimme opzet van de menukaart waarbij de vegetarische opties – menu A en menu B – makkelijk te bestellen zijn en je wat meer moeite moet doen voor andere gerechten, denk aan vlees en vis.

Noordwest wil met het aangepaste aanbod van voeding – voorheen gebruikte men diepvriesmaaltijden – bijdragen  aan een sneller herstel en een betere gezondheid van de patiënt. En aan duurzaamheid. “We kiezen voor verse, seizoensgebonden producten, zoveel mogelijk plantaardig.”

Een tweede Kijkje in de Keuken bij Noordwest vond plaats op woensdag 4 oktober.     

AM Fish