eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Gratis maaltijden voor patiënten met diabetes

Nieuw medicijn

Chronische ziekten voorkomen door mensen gratis maaltijden ter beschikking te stellen. Dat doen ze sinds deze week in Syracuse, een plaats in de staat New York.

De regionale gezondheidsorganisatie St. Joseph’s Health laat weten een nieuw type medicijn te verstrekken aan patiënten met diabetes en hun families: gezonde voeding. Het hieraan gekoppelde Food Farmacy-programma wordt gefinancierd met een subsidie ​​van $500.000. De Mother Cabrini Health Foundation, een particuliere non-profitorganisatie, stelt dit bedrag ter beschikking.

Slechte voeding

Om voor de gratis maaltijden in aanmerking te komen moet je diabetes hebben en geen gezond voedsel kunnen betalen. “Slechte voeding en voedselonzekerheid zijn gekoppeld aan veel chronische ziekten”, zegt Deb Mendzef, coördinator van St. Joe’s Food Farmacy, dat de distributie van maaltijden voor haar rekening neemt.

Naast voedsel krijgen patiënten voedingsadvies van een diëtist en tips voor medicatiebeheer van een ziekenhuisapotheker. Ze leren hoe ze hun diabetes kunnen beheersen. Het doel is om patiënten te helpen hun gezondheid te verbeteren, ziekenhuisopnames en bezoeken aan spoedeisende hulp te verminderen.

Twee maaltijden per dag

Patiënten krijgen de ingrediënten om twee gezonde maaltijden per dag, vijf dagen per week, te bereiden. Voor henzelf en maximaal vijf leden van hun huishouden.

Het Food Farmacy-programma is gebaseerd op een programma van Geisinger Health in Pennsylvania, dat diabetespatiënten heeft geholpen hun bloedsuikerspiegel te verlagen en andere gezondheidsverbeteringen door te voeren.

AM Fish