eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Horeca Breda levert medewerkers aan de zorg

Surplus

De horeca in Breda wil met ingang van begin november tijdelijk honderden medewerkers leveren aan de zorg. Dat hebben twee  organisaties bekend gemaakt.

De Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Surplus (thuiszorg en woonzorgcentra in West-Brabant) hebben laten weten dat ze horecamedewerkers willen inzetten in de zorg. Horecaondernemers zijn dan tijdelijk af van hun loonkosten terwijl de zorg extra krachten goed kan gebruiken.

Belemmeringen?                                      

Omroep Brabant laat weten dat barkeepers, koks, bedrijfsleiders, serveersters en zelfs horecaondernemers graag aan de slag willen in de horeca. Vraag is of dat ook gaat lukken? Zijn er niet te veel belemmeringen – bijvoorbeeld in de vorm van opleidingseisen – waardoor het mooie plan zal gaan stranden?   

Een woordvoerder van Surplus laat weten zorgmedewerkers in deze tijd maximaal in te willen zetten voor de dagelijkse zorgtaken en zo min mogelijk te belasten met andere taken. “Deze taken kunnen namelijk ook gedaan worden door niet-zorgmedewerkers.” Surplus zoekt medewerkers die haar bewoners een fijne dag willen bezorgen.

Gastheer

De werkzaamheden van de horecamedewerkers variëren van werken in de thuiszorg tot het uitoefenen van functies als gastheer of gastvrouw, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum. Zelfs een lichte professionele zorgfunctie is mogelijk na een versneld opleidingstraject, aldus Surplus.

De horecamedewerkers, zo is de bedoeling, behouden hun baan. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen, zo is hen beloofd.

Plan niet nieuw

Het idee om horecamedewerkers in te zetten in de zorg is niet nieuw. Horecaondernemer Hildo Makkes van der Deijl uit Haarlem lanceerde op 12 oktober op Uitblinkersindezorg.nl een soortgelijk plan. Hij laat weten dat zijn medewerkers binnenkort wellicht aan de slag kunnen gaan in de horeca. “We maken vorderingen.”

 

AM Fish