eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

LUMC serveert uitsluitend gezonde gerechten  

Excursie WijGastvrij

Zelfbedachte eiwitrijke hapjes, vers koken en een restaurant dat uitsluitend gezonde gerechten en dranken biedt. Geen frites en frikandellen meer. WijGastvrij organiseerde een excursie in het LUMC te Leiden. Deze vond plaats in de ochtend van 28 september.

De excursie in het LUMC kon door 24 mensen worden bezocht, zo was van tevoren aangegeven. Twee dagen na de aankondiging was de activiteit van WijGastvrij al volgeboekt. “De belangstelling was enorm. We moesten veel belangstellenden teleurstellen”, aldus Paul Hoogmoed, penningmeester van WijGastvrij.

Ellie Baak verzorgt een inleiding voor het gezelschap van WijGastvrij.

Na een inleiding van WijGastvrij-voorzitter Michel Overwijk kreeg Ellie Baak, hoofd voeding in het LUMC, het woord. Ze vertelde dat vijftien dieetkoks het bereiden van voeding voor maximaal 425 patienten voor hun rekening nemen. Dat gebeurt ontkoppeld: koken, terugkoelen en later in regenereerwagens aan de patiënten serveren.

Tijdens een proeverij konden de deelnemers gerechten proeven en beoordelen

Op verschillende afdelingen zijn er zes of zeven eetmomenten per dag. Veel eiwitverrijkte hapjes. Zelf ontwikkeld. Soms met succes, soms tot mislukken gedoemd omdat de patiënten ze niet lekker vinden. Baak: “Geen probleem, dan bedenken we iets anders dat wel in de smaak valt of we geven ze kaasblokjes en stukjes worst.”

Tijdens een proeverij konden de deelnemers verschillende gerechten proeven en beoordelen. Daar aan voorafgaand was het gezelschap opgesplitst in twee groepen. De ene groep bezocht de keuken, de andere het restaurant. En daarna andersom.

Ook witbrood wordt niet meer verkocht in het LUMC

Het restaurant is overgestapt op een gezond aanbod, zo werd duidelijk. Geen frikandellen en frites meer. Van de 25 salades bleven alleen de vijf gezondste salades, aangeboden in een grote saladebar, over. Ook witbrood wordt niet meer verkocht in het LUMC. Kroketten nog wel. Tosti’s kwamen in de plaats van gefrituurde snacks.

Snoep maakte plaats voor ‘gezondheidsrepen’. Deze aanpassingen werden niet door alle medewerkers toegejuicht, integendeel: de protesten waren niet van de lucht. Dat patiënten gezond moeten eten kunnen alle medewerkers wel billijken, maar dat ze er zelf ook aan moeten geloven is voor veel medewerkers toch een ander verhaal, zo bleek tijdens de presentatie.

Tasty Tosti in de plaats van gefrituurde frikandellen.
Geen zoete frisdranken meer, maar gezonde dranken. Water verrijkt met fruit.
AM Fish