eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Meer groenten in de zorg prima, maar die eiwitten dan?

Groentecongres

Het eten van groenten zit in ziekenhuizen in de lift, maar het invoeren ervan is lastig. Want je hebt te maken met zieke mensen met een beperkte eetlust. Dit kwam op 8 september naar voren tijdens het Groentecongres op de Floriade.

Het Groentecongres, georganiseerd door GroentenFruit Huis, stond in het teken van meer groenten in de zorg. Belangrijk uit oogpunt van duurzaamheid en gezondheid. Maar hoe ga je werk met de invoering ervan? En hoe zorg je ervoor dat het eten van meer groenten niet ten koste gaat van de inname van eiwitten en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het herstel?

Merel Ambrosius, diëtist in Ziekenhuis Rijnstate, liet weten dat dat het halen van de richtlijn – het Voedingscentrum adviseert 250 gram groenten per dag voor volwassenen –  voor patiënten wel eens moeilijk kan zijn. “We hebben te maken met zieke mensen met een beperkte eetlust. En vol is vol.”

“Je hebt niet altijd invloed op wat patiënten eten”

En je hebt ook niet altijd invloed op wat patiënten eten. Ze vermoedt dat patiënten die weinig eetlust hebben, wel eens uitsluitend groenten kunnen gaan eten, omdat ze van mening zijn dat dat heel goed voor ze is. “Maar eiwitten zijn ook belangrijk.”

De vrees bestaat, aldus Ambrosius, dat patiënten minder eiwitten en andere voedingstoffen binnenkrijgen als ze meer groenten en fruit gaan eten. Voedingsstoffen die ze nodig hebben om te herstellen. “Maar weten we ook of dat inderdaad zo is?”, aldus Ambrosius “Wij weten dat niet. Daar zal onderzoek naar gedaan moeten worden.”

Het podium was omringd door groenten en fruit.

Als het gaat om gezonde voeding spelen veel factoren een rol, aldus Ambrosius. Ze wil weten welke gerechten patiënten minder gaan eten als ze meer groenten en fruit tot zich nemen. “Minder vlees of minder pasta? En hoeveel minder?”

Dat neemt niet weg dat je toch verbeteringen in het aanbod kunt doorvoeren. In Rijnstate is het aanbod van groente verhoogd en het aanbod van fruit verbeterd, terwijl er ook meer eiwitten worden aangeboden. “Dat doen we bijvoorbeeld door kwark, dat veel eiwit bevat, aan te bieden in plaats van vla.” Om toe te voegen: “Eigenlijk gênant dat we zo lang allerlei soorten vla hebben aangeboden.”

“Veel zorginstellingen betrekken diëtisten niet of nauwelijks bij het aanbod van eten en drinken”

Ze is overigens van oordeel dat bij veel zorginstellingen diëtisten niet of nauwelijks worden betrokken bij het aanbod van eten en drinken. “Terwijl het wel belangrijk is dat dat gebeurt, want het aanbieden van gezond eten en drinken is niet simpel als je te maken hebt veel diëten en veel patiëntgroepen zoals in de zorg.” 

Ambrosius is betrokken bij het nieuwe netwerk Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg. Dat netwerk richt zich op goede voeding voor patiënten, cliënten en bewoners van zorginstellingen.  

Naast Merel Ambrosius verzorgden tal van andere betrokkenen inleidingen en demonstraties tijdens het Groentecongres. De chefs Niels Gerz (foto boven) en François Vane verzorgden een kooksessie waarbij ze groenten verwerkten in hun gerechten. Anderen zoals Charles Janssen, Coralie Azzouzi, Elles de Bruin en Anna Kretova spraken over de gewenste opkomst van gezond eten en drinken in de zorg. Koen Joosten, kinderarts – intensivist in Erasmus MC (foto boven), en Menrike Menkveld, verzorgden de presentatie van het symposium.   

AM Fish