eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Pak op, die voortrekkersrol!

Column Michel Overwijk

Mooi om te lezen dat de gezondheidszorg de nadruk meer op het aspect gezondheid gaat leggen. We zien dit terug in een veelheid aan berichten, studies en leerstoelen die allemaal betrekking hebben op dit fenomeen. Het ontstaan van initiatieven als Goede zorg proef je via de Stichting Alliantie Voeding in de Zorg is een mooi voorbeeld.

Michel Overwijk: “Hebben we hier te maken met idealisten?”

Hebben we hier te maken met idealisten of gaan we echt aan de bak om een voortrekkersrol te pakken? Volgens mij is het hoog tijd dat we als zorginstellingen een statement gaan maken. We hebben allen mogen ervaren hoe het gesteld is met de capaciteit binnen de zorg zodra we een extra uitdaging/besmetting het hoofd mogen bieden. Dit vraagt om een nieuwe aanpak: hoe kunnen wij als gastvrije zorg een bijdrage leveren aan de reductie van de zorgvraag?

Inmiddels hebben we ontdekt dat eten en drinken een substantiële bijdrage levert aan de gezondheid en aan het herstel. We zijn bewuster bezig met de samenstelling van de gerechten op nutriëntniveau. We kijken naar de versheid en bereiding van dit alles.

Waar mogelijk gaan we verder en kunnen we inmiddels de toekomstige patiënt al voor de operatie of behandeling met de juiste voeding in topconditie brengen. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis gaan we er met voeding en beweging alles aan doen om de conditie van de patiënt te stabiliseren en te verbeteren. Daarna zorgen we voor de begeleiding van de patiënt op het gebied van eten en drinken in de thuissituatie.

Kortom, de zorg komt naar u toe en helpt u weer op weg. Mooie voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen in de zorg. Op naar de next step!

Michel Overwijk is voorzitter van WijGastvrij en manager f&b en schoonmaak in OLVG te Amsterdam. Deze column verscheen in Uitblinkers 19.

AM Fish