eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Smaakmakers bestrijden smaakverlies

Methode Smaakpupil

Smaakpupil is een nieuwe methode en app voor mensen die door ziekte, medische behandeling of ouderdom last hebben van smaakverlies. De methode werd bedacht door chefkok Michael van ’t Hoff.

Op basis van een persoonlijk profiel krijgen mensen advies op maat over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en de eetlust, meldt Van ’t Hoff. Hij voegt toe dat de methode is getest in zorginstellingen.

Verminderde eetlust

Naar schatting 1 miljoen Nederlanders kampt met smaakverlies. Ouderen en mensen die een chemo ondergingen bijvoorbeeld. Smaakverlies gaat vaak gepaard met verminderde eetlust, met als gevolg: minder eten, gezondheidsverlies en een slechtere kwaliteit van leven.

Van ’t Hof is overigens zeker niet de enige die zich heeft gebogen over het fenomeen smaakverlies. Ook anderen deden dat. Diverse reportages in het vakblad Uitblinkers getuigen daarvan.

Laagdrempelig   

Van ’t Hof omschrijft Smaakpupil als een laagdrempelig hulpmiddel. Hij ging in 2012 van start met het herstellen van smaakverlies op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. “Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon ik te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden.”

Om te vervolgen: “Ik merkte dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten.”

Terug naar horeca

Toen Van ’t Hof terugkeerde naar de horeca, waar hij vandaan kwam, bleef hij vragen krijgen van patiënten met smaakverlies. Met behulp van bureau Doordacht uit Bodegraven ontwikkelde hij de methode Smaakpupil. “Individueel te gebruiken en op grotere schaal toe te passen in zorginstellingen.”

Smaakpupil bestaat uit een mobiele app waarmee gebruikers na een persoonlijke intake middels het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van kleine tests een ‘smaakprofiel’ aanmaken, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, gestel, ziektebeeld, dieet en allergieën.

Advies op maat

Op basis hiervan geeft de app bij iedere maaltijd advies op maat voor één of meer van de ruim zestig smaakmakers, zoals mosterd, citroensap, augurk, kruiden of specerijen. “De smaakmakers voegen niet alleen zoet, zuur, zout, bitter of umami toe, maar ook een bepaalde structuur en een bepaald mondgevoel, geur of zelfs een visuele prikkel. Ter verbetering van de eetlust.”

Door middel van het bijhouden van de ervaringen in een ‘smaakdagboek’ worden de adviezen in de app continu verbeterd, aangescherpt of bijgesteld, aldus de initiatiefnemer. De feedback kan gedeeld worden met diëtisten, artsen en koks in zorginstellingen, zodat zij patiënten met smaakverlies beter kunnen adviseren en begeleiden.

Deelnemers onderzoekpanel gezocht  

Smaakpupil is inmiddels op kleine schaal gestart in een aantal zorginstellingen. Binnenkort is de methode voor iedereen beschikbaar. De kosten van het gebruik van de app bedragen eenmalig €9 per persoon.

Voor wie niet kan wachten, is het mogelijk om deel te nemen aan onderzoek. De ontwikkelaar zoekt 1000 tot 1500 mensen voor een panel. Zij gaan na een intake individueel aan de slag met de methode. Ze moeten hun ervaringen willen delen. Het onderzoek zal van start gaan in februari en loopt tot en met april.

Deelname is gratis en inschrijven kan tot 31 januari op smaakpupil.nl.  

AM Fish
Nescafe