eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Liever groentesnijmachine dan staafmixer”

Voeding malen

Als het gaat om voeding malen voor mensen met slikproblemen verdient de groentesnijmachine uit oogpunt van smaak en veiligheid de voorkeur boven de staafmixer. Tot die conclusie kwamen ze bij Atlant in Apeldoorn. 

Willems Bongers van Atlant: ” Jammer dat ze in de zorg op veel plaatsen nog steeds voeding malen met de staafmixer.”

Bij Atlant maakten een project van het malen van voeding, zo blijkt uit een reportage in uitblinkers 12 dat op 5 november verscheen. Daaruit blijkt dat het malen van voeding voor mensen met slikproblemen precisiewerk is.

Wie daar licht over denkt, gaat makkelijk in de fout. Dat kan leiden tot te grote stukjes in de voeding. Cliënten verslikken zich en er komen mogelijk voedselresten in de longen terecht. Een longontsteking kan het gevolg zijn, zeggen Willem Bongers (hoofd eten en drinken), Eline Kerkdijk (logopedist) en Loes van Dusseldorp (onderzoeksbegeleider en praktijkonderzoeker).   

Patatje of pepernoten

Eline Kerdijk (voorgrond) en Loes van Dusseldorp: “Een staafmixer plet het eten, een groentesnijmachine snijdt het in kleine stukjes.”

Dankzij het project Voeding Malen werden kunnen patiënten nu veel vaker met de groep mee-eten. En de smaak van de gemalen voeding is ook veel beter geworden, zo wordt gemeld. De smaakwinst is deels toe te schrijven aan het gebruik van de groentesnijmachine Kitchen Aid, zo hebben ze bij Atlant geconcludeerd.

Kerkdijk daarover: “Een staafmixer plet het eten, een groentesnijmachine snijdt het in kleine stukjes. Dat zorgt voor een verschil in smaak ten gunste van de snijmachine.”

Hoe is dat mogelijk? Bongers antwoordt op deze vraag van de redactie van uitblinkers: “Dat weet ik niet, maar het is zo. Het is daarom jammer dat ze in de zorg op veel plaatsen nog steeds voeding malen met de staafmixer.”

Drie etappes

De groentesnijmachine kan bovendien grotere hoeveelheden aan en de kans dat er te grote stukjes in de voeding terechtkomen is bij juist gebruik minimaal, zegt Bongers. Het malen van de voeding gebeurt overigens in twee of drie etappes die elk een vastgelegd aantal seconden in beslag nemen.

Tussendoor worden de stukjes, die blijven hangen, met een spatel naar beneden geveegd zodat ook die worden gemalen. “Bij de staafmixer blijft veel meer hangen achter het mes waardoor je al snel te grote stukjes in de voeding krijgt. Zeer riskant.”

Het complete verhaal vind je in Uitblinkers 12.

AM Fish