eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ziekenhuizen gaan plat

Staking op 20 november

Ruim 80 ziekenhuizen en revalidatiecentra zullen het niet-spoedeisende werk op 20 november neerleggen. Vier vakbonden hebben een landelijke staking aangekondigd.

Onder de stakers bevinden zich ook medewerkers van facilitaire diensten die zich primair met eten, drinken en gastvrijheid bezighouden. De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn hopen met deze landelijke staking het slepende cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) te doorbreken.

Protest in Nieuwegein

De acties concentreren zich binnen de muren van de ziekenhuizen en de revalidatiecentra. Alleen spoedwerkzaamheden worden verricht op 20 november. De rest blijft liggen

Ludieke acties zetten de staking kracht bij, zo melden de bonden. Enkele honderden ziekenhuismedewerkers zullen een protestbijeenkomst in Nieuwegein bezoeken. Hier bezoeken ziekenhuisbestuurders op die dag de ledenvergadering van de NVZ.

Actiebereidheid groeit

Volgens de bonden probeert de NVZ de medewerkers af te schepen met een laag loonbod en verslechtering van arbeidsvoorwaarden. Prikacties in 25 ziekenhuizen hebben geen resultaat gehad, aldus de bonden. “Omdat een goede cao nog steeds uitblijft, worden de acties nu opgeschaald naar een landelijke zondagsdienst.”

De job is top. Het voorstel is flop. De stakers maken duidelijk dat het cao-voorstel ze niet niet bevalt. (Foto: FNV Zorg & Welzijn)

Rusttijden

De bonden knokken voor een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao-ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.

Zorgmedewerkers staken voor betere cao.
Zie de lijst met deelnemende ziekenhuizen en revalidatiecentra.

AM Fish