eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorg bedenkt oplossingen voor personeelstekort

Vakantiedrukte

Personeelstekorten in de zorg lopen in de vakantiemaanden verder op en daarom zullen familieleden  deze zomer moeten meehelpen. Ook andere maatregelen om aan mensen te komen, worden doorgevoerd, zo meldt de Volkskrant.   

De krant ging te rade bij organisaties in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Een daarvan is Ons Tweede Huis in Noord-Holland. In een brief aan de familieleden van de cliënten vraagt de organisatie om hulp.   

De vraag luidt: kunt u ons deze zomer helpen door óf uw kind een tijdje thuis te verzorgen, óf door bij te springen in de woning van uw kind met taken als koken, wandelen en de koffie klaarzetten.

In de gehandicaptenzorg staan achtduizend vacatures open, meldt de Volkskrant. Het ziekteverzuim ligt vanwege corona ruim boven de 10 procent. Medewerkers lopen op hun tandvlees en zijn aan vakantie toe. Dat geldt ook voor de ouderenzorg.

“We moeten de zorg echt omdraaien”

Ester Zeeman, hr-directeur bij Amarant, een zorgaanbieder in Brabant, laat weten dat de inrichting van de zorg zal moeten kantelen. Zo niet dan lopen we het risico dat de kwaliteit van de zorg ongecontroleerd afneemt, zegt Zeeman. “Het zal dan ook niet lang duren voordat elke burger in Nederland de gevolgen van het personeelstekort in de zorg zal merken.”

“We moeten de zorg echt omdraaien” voegt ze toe. “Eerst kijken wat de cliënt zelf kan, wat de familie kan, wat technologie kan, en dan zo laat mogelijk: wat kan de zorg nog doen?”

Medewerkers die in de ondersteunende diensten werken, zoals personeelszaken, communicatie en beleid, kunnen best met een cliënt naar de tandarts, zegt Zeeman. “De echte zorgtaken blijven dan bij de professionals, voor alle andere klusjes is een zorghart voldoende kwalificatie.”

Zo’n 200 ondersteunende medewerkers van Amarant hebben gezegd graag te helpen.  Daarnaast wil Amarant ook vrijwilligers extra inzetten. Daarover: “Veel mensen hebben een hobby, die kun je gewoon uitoefenen in de zorg. Hou je van volkstuintjes, ga lekker bij ons tuinieren. Vind je koken leuk, doe dat dan voor onze cliënten.”

Zorgorganisatie Dichterbij (Brabant, Limburg en Gelderland) gaat deze zomer vaker ‘bovenregionaal’ roosteren. Medewerkers worden vaker op meerdere plaatsen ingezet. Andere zorginstellingen, zoals Koraal, laten hun medewerkers juist zelf hun roosters maken. Zo krijgen ze meer grip op hun werk en zegen ze hun contract minder snel op.  

Een andere oplossing is medewerkers verleiden om meer uren te maken

Verder laten zorgorganisaties de niet-hoogstnoodzakelijke taken vervallen in de zomer. Het gaat om zaken zoals scholingen die niet verplicht zijn, jaargesprekken en projecten.  

Een andere oplossing is medewerkers verleiden om meer uren te maken. Gemiddeld werken de ruim 1,4 miljoen medewerkers in de zorg 24,5 uur per week, meldt de Volkskrant. Als zij allemaal een uur extra werken, zou het personeelstekort in de zorg grotendeels zijn opgelost. Vandaar dat zorgorganisatie Koraal nu contractuitbreiding bij de medewerkers onder de aandacht brengt, door duidelijk te maken wat de rooster- en salarisgevolgen zijn van een paar uur extra per week werken.

Hogere lonen worden ook overwogen. Een coalitie van vakbonden en werkgevers bood vorige week een petitie aan in de Tweede Kamer om meer geld te vragen voor de salarissen in de zorgsector. Om zo het ‘inkomensgat’ met andere sectoren te overbruggen.

AM Fish