eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Bereid je voor op hittegolf

Vooruitblik

In combinatie met het coronavirus kan een hittegolf grote gevolgen krijgen voor de zorg. Medewerkers in beschermende kleding krijgen het zwaar. Een corona-upgrade van het Nationaal Hitteplan is noodzakelijk.

Drie deskundigen pleiten er in het AD en in andere ochtendbladen voor om het Nationale Hitteplan aan te passen aan de omstandigheden die door corona zijn veranderd. Bij een aantal zaken zal  moeten worden stilgestaan, zoals het gebruik van airco’s. Dragen die wel of niet bij aan verspreiding van het virus?

Klimaatverandering

De ongerustheid van de deskundigen is ingegeven door de klimaatverandering die tot gevolg heeft dat de kans op extreme hitte toeneemt. Het gaat om de volgende deskundigen: hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Thermo fysiologie Hein Daanen en Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland. Zij hebben alarm geslagen nu de zomer in aantocht is en corona nog niet is verslagen.  

Ze roepen de zorg op zich goed voor te bereiden op de hitte. “Zo kunnen we voorkomen dat er extra druk op de zorg ontstaat.” De hitte zal in coronatijd meer problemen veroorzaken omdat mensen minder mobiel zijn, binnen moeten blijven en minimaal bezoek mogen ontvangen.

Beschermende kleding

Ze staan ook stil bij zorgmedewerkers die beschermende kleding moeten dragen. “Het is belangrijk om nu een plan te maken hoe we verpleeghuizen en de thuiszorg hittebestendig kunnen maken in tijden van corona. Wat kunnen we leren van de hightech hittevoorbereidingen van de topsporters en van de ebolabestrijding in tropische landen?”

IJskoude lekkernijen. Alle beetjes helpen als straks de hitte weer toeslaat in de zorg.

Het drietal laat weten dat iedereen nodig is om kwetsbare mensen bij te staan. Met het ventileren van hun woning in de vroege ochtend of late avond bijvoorbeeld. En regelmatig belcontact te onderhouden om na te gaan of ze voldoende drinken en geen hittestressverschijnselen vertonen en snel ingrijpen als dat nodig is. “Er is kortom een corona-upgrade nodig van het Nationaal Hitteplan.”     

Geplaatst in Tip
AM Fish