Veel dementerenden vinden het prettig om mee te helpen met het bereiden van de maaltijd. Maar sommigen laten weten dat ze daar geen zin in hebben. Ze hebben soms een duwtje nodig.
Als iemand nog kan meehelpen met koken en dit ook leuk vind, stimuleer dat dan vooral, adviseert dr. Anneke van der Plaats in haar blog op Dementiewinkel.nl. En zij is niet de enige die dat adviseert.
Maar wat doe je als mensen zeggen: ‘nee, geen zin in, ik heb dat mijn hele leven al gedaan’. Daar is iets voor te zeggen, dus kom je als verzorgende al snel in de verleiding om het maar zo te laten. Maar doe dat niet te snel en bedenk dat ‘nee’ soms ook ‘ja’ kan zijn.
Zak aardappels
Zomaar uit het niets beginnen met een activiteit is lastig voor mensen met een beschadigd brein, zegt Van der Plaats. “Maar als er bijvoorbeeld een zak aardappels samen met alle benodigdheden op tafel wordt gezet, en u zelf met handelingen start, dan is het voor iemand makkelijker om aan te sluiten. En vinden ze het juist heel fijn om te helpen met schillen.”
In haar blog legt Van der Plaats uit de hersenen van dementerenden héél anders werken dan de onze. Ze presenteert een serie tips zoals: zorg ervoor dat mensen tijdens het koken de keuken kunnen zien, zodat ze weten waar de geluiden vandaan komen.
Mensen voor tv
Dek de tafel van tevoren en zorg tijdens het dekken voor één gerichte prikkel. De tv bijvoorbeeld. Zet de mensen even voor de tv zodat op de achtergrond rustig de tafel gedekt kan worden. Daarna kunnen ouderen aanschuiven. “Als de persoon nog kan helpen bij het tafeldekken, dit zeker stimuleren!”
Deze en andere tips vindt je in de blog van Anneke van der Plaats op Dementiewinkel.nl.