eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Oogcontact wordt belangrijk

Het nieuwe normaal

Nu aanraken voorlopig niet meer mag zal oogcontact belangrijker worden. Dat schrijft John Hokkeling van Syndle in ‘Het nieuwe gastvrije normaal’.

In deze Moodmaker-special gaat Hokkeling in op de gevolgen die het coronavirus heeft op gastvrijheid. Aanraken mag niet meer, we lopen met een boog om elkaar heen en ontsmetten om de haverklap de handen. Kun je dan nog wel gastvrij zijn?

Hokkeling gaat onder meer in op het begroeten. Hij verwacht niet dat allerlei grappig bedoelde alternatieven zoals begroeten met de voeten en de ellebogen het gaan worden, nee hij geloofd dat de begroeting als informatiebron zal moeten komen uit oogcontact en licaamstaal. 

Begroetingsritueel

Er zal de komende tijd vast een nieuw begroetingsritueel uitkristalliseren, bijvoorbeeld de hand opsteken + hoi, akldus de auteur. “Om de echte rol van handen schudden te vervangen, informatie overdracht, zullen we vooral oogcontact moeten maken.”

Een paar dingen die al belangrijk waren worden nog belangrijker. Doorgrond wat je gasten echt belangrijk vinden. Zo kan de ene gast smetvrees hebben en de ander juist niet. “Ontdek wat de belangrijke momenten zijn voor de gast en wat gasten echt van je verwachten, bijvoorbeeld veiligheid, aandacht of snelheid.

Gasten ontvangen

Hij pleit voor een nieuwe manier van gasten ontvangen. Neem vooraf de onzekerheden bij de gast weg (website en mail). Zorg dat de gast zich comfortabel voelt bij binnenkomst. Maak oprecht oogcontact en desgewenst sociaal-emotioneel contact met de gast. “Kies een nieuw ontvangstritueel in plaats van een hand geven.”

Zie voor deze en andere tips op de site van Syndle ‘Het nieuwe gastvrije normaal’.

Geplaatst in Tip
AM Fish