eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Patiënten in training voor de operatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Een trainingsprogramma voor patiënten alvorens ze een operatie tegen blaas- of darmkanker ondergaan. Daarbij let men ook op de voeding. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is hiermee van start gegaan.   

Het betreft hier een intensief trainings- en voedingsprogramma, meldt Hans Kraak van NTVD Media. De patiënten – het gaat om ouderen – krijgen een zogeheten prehabilitatieprogramma aangeboden bij operaties tegen blaas- of darmkanker. Het ziekenhuis wil deze ondersteuning straks bij meer operaties gaan bieden.

34% minder complicaties

Het ziekenhuis heeft hiertoe besloten omdat oudere patiënten extra kwetsbaar zijn. Dit vanwege een minder goede conditie of het hebben van meerdere aandoeningen. Complicaties treden daardoor eerder op met als gevolg dat het herstel langer duurt.

Kraak meldt dat de eerste, voorzichtige resultaten bij darmkankeroperaties laten zien dat complicaties na de operatie met 34% zijn afgenomen. Ook zijn er 68% minder heropnames, voegt hij toe. Bijkomend voordeel van het prehabilitatieprogramma kan zijn dat de leefstijl van de patiënt blijvend verbetert.

Plannen

Gemeld wordt dat de afdeling Urologie onderzoekt welk effect prehabilitatie heeft op ligduur, complicaties en het mentaal welbevinden van de patiënt. Er worden plannen gemaakt om het programma in te zetten voor verschillende operaties in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Geplaatst in Tip
AM Fish